الزامات و توصیه های بهداشتی جهت تولید، عرضه، خرید و نگهداری ماهی قرمز
سازمان دامپزشکی کشور ضمن تبریک فرا رسیدن سال نو و آرزوی سلامتی برای هموطنان عزیز، با توجه به شیوع و پراکنش ویروس کرونا در کشور توصیه می نماید که در خرید و نگهداری ماهی قرمز به نکات ذیل توجه شود:
خاطرنشان می سازد که ویروس کرونای عامل بیماری کووید19در ماهیان بیماری زا نبوده و توصیه های بهداشتی صرفاً به منظور جلوگیری از مخاطره بهداشتی احتمالی ناشی از انتقال مکانیکی ویروس از طریق آب و سطح بدن ماهی می باشد. در صورت تماس با ماهی و یا آب حمل و نگهداری، بلافاصله نسبت به شستشوی دستها با آب و صابون و یا استفاده از ضدعفونی کننده های مناسب اقدام گردد.
الزامات بهداشتی در مراکز تولید ماهی قرمز و خودروهای حمل ماهی
- اطلاع رسانی هرگونه تلفات غیرمعمول در ماهیان به شبکه دامپزشکی شهرستان
- اخذ گواهی بهداشتی حمل
- رعایت بهداشت فردی و محیطی
- افرادی که دارای علائم مشکوک به بیماری های تنفسی می باشند، نباید در چرخه تولید و حمل ماهی قرمز فعالیت داشته باشند.
- شستشو و ضدعفونی کردن وسایل و تجهیزات حمل ماهی قبل از بارگیری
الزامات بهداشتی مراکز عرضه عمده ماهی قرمز
- تهیه ماهی از مراکز تولید مجاز و دارای گواهی حمل بهداشتی دامپزشکی
- تخلیه محموله زیر نظر دامپزشک مستقر در مراکز عمده
- شستشو و ضدعفونی وسایل و تجهیزات نگهداری
- تخلیه مستقیم آب حمل و تعویضی به شبکه فاضلاب
- عدم تماس حفاظت نشده با آب و ماهی
- رعایت بهداشت فردی و محیطی
- افرادی که دارای علائم مشکوک به بیماری های تنفسی می باشند، نباید در چرخه بسته بندی و عرضه ماهی قرمز فعالیت داشته باشند.
الزامات بهداشتی در عرضه خرده فروشی ماهی قرمز
- ماهی قرمز باید در واحدهای صنفی مجاز و اماکن تعیین شده توسط شهرداری ها با هماهنگی اداره دامپزشکی عرضه شود.
- تهیه ماهی قرمز از مراکز عمده مجاز
- شستشو و ضدعفونی وسایل و تجهیزات نگهداری
- تخلیه مستقیم آب حمل و تعویضی به شبکه فاضلاب
- عدم تماس حفاظت نشده با آب و ماهی
- رعایت بهداشت فردی و محیطی
- افرادی که دارای علائم مشکوک به بیماری های تنفسی می باشند، نباید در عرضه ماهی قرمز فعالیت داشته باشند.
توصیه های بهداشتی در خرید ماهی قرمز
- ماهی قرمز از مراکز عرضه مجاز تهیه شود و از خرید ماهی از دست فروشان و دوره گردها اکیداً خودداری شود.
- مراکز عرضه مجاز شامل واحدهای صنفی عرضه ماهیان زینتی و اماکن تعیین شده توسط شهرداری ها با هماهنگی اداره دامپزشکی می باشند.
- در هنگام خرید، از تماس مستقیم و حفاظت نشده با ماهی و آب حمل خودداری شود.
- حتی الامکان از ظروف یکبار مصرف جهت حمل و جابجایی ماهی به منزل استفاده شود.
- از خرید ماهیان بیمار و بی حال با علائم شنای غیر فعال، فاقد رنگ شفاف و دارای لکه بر روی پوست بدن خودداری شود.
توصیه های بهداشتی نگهداری ماهی قرمز
- پس از انتقال به منزل، بلافاصله نسبت به تعویض آب اقدام نموده و ماهی ها به ظروف از قبل آماده شده منتقل شوند. ظروف حمل یکبار مصرف در کیسه زباله سربسته قرار گیرد. آب حمل و آب تعویضی ماهی مستقیماً در شبکه فاضلاب تخلیه شود و از ریختن آن در معابر عمومی خوداری شود.
- با توجه به لزوم تعویض آب ماهیان خریداری شده، حداقل 24 ساعت قبل از خرید، ظرف نگهداری ماهی آماده شود.
- در صورت استفاده از آب شهری ، باید قبل از استفاده ماهی چند ساعت در هوای آزاد به منظور کلرزدایی قرار داده شود.
- ظرف نگهداری ماهی یک ظرف با دهانه باز (دهان گشاد) جهت تبادل اکسیژن با محیط باشد.
- میزان آب مورد نیاز برای هر قطعه ماهی حداقل یک لیتر می باشد.
- بهترین دمای آب نگهداری ماهی 22 – 26 درجه سانتی گراد می باشد.
- غذای ماهی قرمز از فروشگاههای عرضه ماهی زینتی تهیه شود.
- به منظور تعویض آب هر بار 25 % کل آب تعویض شود و از تعویض یکباره کل آب خودداری شود.
- در هنگام تعویض آب و ... نیازی به دستکاری ماهی نمی باشد اما در صورت لزوم و بخصوص در افرادی با سابقه بیماری و یا حساسیتهای پوستی از دستکش استفاده شود.
- به منظور ضدعفونی ظروف نگهداری ماهی، می توان از نمک به میزان 3% و یا سایر ضدعفونی کننده ها مانند پرمنگنات پتاسیم، پرکلرین و یا بتادین استفاده کرد.
- در پایان نوروز ماهی ها را در رودخانه ها و یا نهرها رها نکرده و در محل های تعیین شده توسط شهرداری رهاسازی شود.
گونه های ممنوع !
با توجه به اینکه جانورانی نظیر خزندگان، دوزیستان و حلزون ها می توانند بعنوان ناقل یا واسط بالقوه انواع عوامل بیماری زا برای انسان باشند، عرضه هر گونه موجود زنده غیر از ماهی قرمز ممنوع می باشد.
نظر دهید