توصیه های اداره كل دامپزشكی استان مازندران در خصوص چگونگی تهیه ماهی قرمز سالم
اداره کل دامپزشکی استان مازندران با نزدیک شدن عید نوروز اقدام به چاپ و توزیع بیش از 30000 نسخه پمفلت بهداشتی با موضوع ماهی قرمز ، بهداشت و نگهدای آن نموده است .
با نزدیك شدن به عید نوروز، مردم كم كم به فكر برای بزرگداشت این آئین ملی آماده می شوند؛ لباس نو می خرند، خانه تكانی می كنند و برای تعطیلات نوروزی برنامه ریزی می كنند؛ در كنار اینها، آرام آرام بساط تنگ های بزرگ و كوچك با ماهی های قرمز كوچولو در سطح شهر پهن می شود و مردم برای سفره عیدشان نگاهشان را به این تنگ های بلورین می اندازند و رو به ماهی فروش زیباترین ماهی تنگ را انتخاب می كنند.
بچه ها و پدر و مادران آنها در انتخاب ماهی قرمز سفره عیدشان باید چند نكته را رعایت كنند تا از بروز هرگونه بیماری جلوگیری شود؛ چرا كه این ماهی ها در كنار زیبایی می توانند بیماری هایی مثل ناراحتی های پوستی را به همراه داشته باشند.
اداره كل دامپزشكی استان مازندران در این ارتباط توصیه هایی بهداشتی را بصورت پمفلت بهداشتی اعلام می كند كه این توصیه ها شامل نكات زیر می شود:
1 – ماهی قرمز را از مراكز معتبر و تحت نظارت و كنترل شهرداری و دامپزشكی تهیه نمایند.
2 – از خرید ماهی از فروشندگانی كه ماهی ها را به صورت متراكم و در محل و در شرایط نامناسب بهداشتی و زیستی نگهداری می كنند، خودداری نمایند.
3 – ماهی قرمز، دارای ظاهر و تحرك مناسب و شنای متعادل باشند.
4 – از خرید ماهیانی كه علایم زیر را نشان بدهند خودداری نمایید:
- باله ها به صورت تاخورده و جمع شده در آمده باشند.
- در اطراف دهان یا سطح بدن، لكه های نبه مانند مشاهده شود.
- روی سطح بدن، زخم یا لكه های سفید متمایل به خاكستری یا قرمز مشاهده گردد و یا آنكه بدن رنگ پریده و لكه لكه شده باشد.
- لبه باله هاخروده و سائیده شده باشد.
- ماهی بی قرار بوده و بدون آنكه در یكجا قرار گیرد پیوسته بدن خود را به اطراف بمالد.
- چشم ها به صورت یكطرفه یا دوطرفه بیرون زده باشد.
- پولك های ماهی ریخته شده باشد.
5 – در نگهداری طولانی مدت ماهیان قرمز مثلا در خانه و كنار سفره های هفت سین مقداری آب مورد نیاز هر قطعه ماهی انگشت قد حداقل یك لیتر منظور شود و یك تا دوبار در هفته آب ماهیان را تعویض كنید و از شن و ماسه های رنگی و تیز جهت تزئین آكواریوم ها و تنگ های ماهیان استفاده نشود.
6 – شستشوی دوره ای آكواریوم ها و ضد عقونی و گندزدایی آنها با محلول های نمك طعام (سی گرم در لیتر به مدت ده دقیقه) با تركیبات چهار تایی آمونیوم به مقدار .1 تا 1 گرم در لیتر آب به مددت 1 تا 15 دقیقه و یا تركیبات یده به مقدار 200 میلی گرم در لیتر آب به مدت 10 ثانیه انجام شود.
7 –از دستكش خصوصا برای افراد حساس و دارای سوابق آلرژی استفاده شود.
8 – بعد از هر بار دست زدن به آب و ماهیان زینتی دست ها با آب و صابون شستشوی كامل شود.
9 – از دست زدن كودكان به ماهیان و آموزش بهداشت فردی به آنها و عدم دستمالی چشم، صورت و دهان بعد از كار با آكواریوم جلوگیری شود.
10 – غذاهای ماهیان در جاهای خنك و تاریك و خشك در ظروف كاملا در بسته و رعایت تاریخ مصرف برای این مواد غذایی نگهداری شود.
11 – ماهی قرمز بایستی با غذاهای كم پروتئین و سرشار از كربوهیدرات تغذیه شوند و بهتر است كه غذا در سطح آب شناور بماند و استفاده از غذای آماده برای آنها بهتر است. غذادهی باید یك یا حداكثر دوبار در روز و به اندازه ای باشد كه در مدت یك تا دو دقیقه مصرف شود.
12 – ماهیان جدید 2 هفته در یك تنگ دیگر در قرنطینه قرار گیرند.
13 – تمامی موارد اختلال و بمیاری از سایر ماهیان جداسازی شوند و دوره زمانی برای آنها رعایت شود.
14 – در صورت بروز هر نوع علائم ناراحتی در ماهیان آكواریومی به دامپزشك مراجعه شود.
15 در صورت بروز هر نوع علایم و ناراحتی های پوستی به پزشك مراجعه شود.
16 – آب مورد استفاده به این منظور باید بهداشتی بوده و در مورد آب های شرب شبكه آبرسانی شهری باید یا كلرزدایی گردد و یا جهت تعادل گازها و خروج كلر قبل از مصرف حداقل به مدت 48 در ظرفی باقی بماند.
17 – در صورت عزیمت به مسافرت و یا ترك منزل ماهیان را در اماكن محصور مجاز مشخص شده جهت این منظور رهاسازی كرده و یا آن را به اقوام خود هدیه و یا به آكواریوم دارها تحویل دهند.
18 – از قرار دادن آكواریوم ها و یا تنگ های ماهی در جلوی نور مستقیم آفتاب، كنار شومینه ها و یا داخل آشپزخانه خودداری نمایید.
باید بچه ها و والدین به این نكته توجه كنند كه رعایت این 18 توصیه، می تواند عمر ماهی قرمز سفره عیدشان را زیاد كند و از طرفی از بروز خطر برای سلامتیشان در ایام نوروز جلوگیری كند.
برخی از بیماریهای ماهی قرمز به راحتی با چشم غیر مسلح قابل شناسایی میباشند، تصاویر زیر نمونهای از آنهاست
روابط عمومی اداره كل داپزشكی استان مازندران
نظر دهید