هشدار بهداشتی روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان مازندران در خصوص خرید ماهی قرمز شب عید
روابط عمومی اداره کل دامپزشکی استان مازندران اعلام کرد با توجه به در پیش بودن ایام نوروز و علاقه کودکان به خرید ماهی قرمز و نظر به اینکه این ماهیان علاوه بر شادی و آرامش ، زیبایی خاصی به سفره هفت سین می بخشند، توجه هم استانیهای عزیز مازنی را به نکاتی بهداشتی در خصوص خرید و نگهداری این حیوان زیبا جلب می نمائیم.
برخی از مواردی که میتوان ماهی قرمز سالم را تشخیص داد شامل:
- ماهی دارای تحرک مناسب بوده و شنای غیر طبیعی نداشته باشد.
- دارای پولک های سالم وعاری از زخم بوده و پوست کمرنگ نباشد.
- باله های شنای ماهی ایستاده ودم کشیده وتحرک خوبی داشته باشد.
- ماهی به پهلو خوابیده نبوده و فاقد برآمدگی در بدن باشد.
روابط عمومی دامپزشکی مازندران تاکید داشت ماهی قرمز را از مراکز معتبر و بهداشتی (مسقف ،قابل شستشو وضد عفونی وبا ظروف ولوازم مناسب ) تهیه نموده و برای انتقال ماهی ازمراکز فروش به منزل (حداکثر بمدت 2 ساعت ) ، استفاده ازکیسه های پلاستیکی مناسب بوده و باید دوبرابر میزان آب در کیسه، هوا وجود داشته باشد.
در خصوص شرایط نگهداری ماهی قرمز می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
-حداقل 48- 24 ساعت قبل از خرید ماهی ، ظرف آب را در مکانی قرار داده تا کلر آب بطور کامل از بین برود و با دمای قبلی آبی که ماهی در آن بوده هم دما شود.
- بمنظور افزایش حلالیت اکسیژن در آب ، ظرف ماهی را پر از آب ننموده وبا این عمل سطح آب که در معرض هوا قرار میگرد را افزایش دهید.
- دمای مناسب آب برای نگهداری ماهی قرمز بین 20تا 25 درجه بوده وتغییرات ناگهانی دمایی سبب بروز استرس و مرگ ماهی می شود .
- از دلایل دیگر که سبب مرگ ماهی قرمز میشود میتوان به دستکاری بیش از حد وآسیب دیدگی پوشش سطح ماهی ، ضربه ، استرس ، جابجایی بیش از حد تنگ آب ، نور مستقیم ، کاهش اکسیژن ، افزایش دی اکسید کربن و وجود کلر اشاره نمود.
- توصیه میگردد بمنظور تعویض آب ، حداکثر 50% درصد حجم آب ظرف هر5- 3روز یکبار در هفته تخلیه واین عمل به آرامی صورت گرفته که فضولات ماهی تجمع یافته درکف نیز از ظرف خارج گردد .
- میزان آب مورد نیاز برای حیات ماهی قرمز برای هر قطعه ماهی بمقدار 5/2- 1 لیتر میباشد.
-با عنایت به از دست دادن قدرت جهت یابی ماهی (به دلیل عدم باز تاب موج برگشتی آب در ظروف گرد ) بهتراست از ظروف غیرکروی و یا دیگر اشکال هندسی استفاده گردد.
نکاتی در خصوص نوع و روش غذا دهی به ماهی قرمز :
-غذای ماهی باید درجای خشک وخنک ودور از نور نگه داری گردیده و دارای پروتئین گیاهی و کربوهیدرات بالا باشد.
-علاوه بر غذای آماده مجاز و بهداشتی موجود دربازار میتوان از دانه ارزن خیس داده شده ، دانه کنجد ، سفیده تخم مرغ آب پز شده در بعضی از وعده ها بصورت کمکی و بشکل ریز ریز و قطعه قطعه استفاده نمود .
- میزان غذا دهی دوبار در روز بوده و میزان غذا به اندازه ای باشد که ظرف 2-1 دقیقه توسط ماهی مصرف گردد. افزایش غذا دهی سبب آلودگی آب و ماهی دراثر افزایش مواد آلی ودفعی ، مسموم میگردد.
بهداشت وضدعفونی ظروف نگهداری ماهی قرمز :
ظروف نگهداری ماهی را میتوان بصورت دوره ای با نمک طعام ( سی گرم درلیتر بمدت ده دقیقه ) ویا سایر ضد عفونی کننده های مجاز مانند ترکیبات آمونیوم چهارتایی بمقدار 1 - 1/0 گرم در لیتر بمدت15-10 دقیقه ویا ترکیبات یده بمقدار 200 میلی گرم در یک لیتر آب بمدت 10 ثانیه ضدعفونی و بعد با آب قابل شرب آبکشی نمود . توضیح اینکه این مواد برای ضدعفونی ظروف نگهداری بوده و مصرف آن برای ماهی خطرناک میباشد.
نکات مهم :
- با توجه به اینکه در برخی از مراکز عرضه ماهی قرمز اقدام به فروش گونه ای از حلزون بنام حلزون سیبی ولاک پشت گوش قرمز مینمایند که به آگاهی می رساند لاک پشت گوش قرمز از گونه های مهاجم بوده وناقل بیماری سالمونلوز میباشد لذا از خرید و نگهداری آن جداً خودداری نمائید.
- حلزون سیبی به دلیل ایجاد بیماری آنژیوستروژیلازیس خطرناک می باشد لذا از خرید آن خودداری نمایید.
- بعداز هر بار دست زدن به آب یا ماهیان قرمز دستهایتان را بطور کامل با آب وصابون بشویید.
- آموزش بهداشت فردی بویژه به کودکان در خصوص جلوگیری از دست زدن به ماهیان و عدم دستمالی به چشم ، صورت ودهان بعداز کار با ظروف نگهداری ماهی قرمز
- بعد از سپری شدن ایام نوروز و بمنظور جلوگیری از رها سازی ماهیان در منابع آبی، هماهنگی لازم با ادارات دامپزشکی بعمل آید.
نظر دهید