اطلاعیههای بهداشتی
توصیههای بهداشتی اداره کل دامپزشکی استان مازندران در خصوص انتخاب ، بهداشت و نگهداری ماهی قرمز
توصیههای بهداشتی سازمان دامپزشكی كشور جهت انتخاب و نگهداری ماهی قرمز
سازمان دامپزشكی كشور به هموطنان عزیز ضمن تبریك سال نو، توصیه می نماید كه جهت خرید و نگهداری ماهی قرمز به نكات ذیل توجه نمایند:
سازمان دامپزشكی كشور به هموطنان عزیز ضمن تبریك سال نو، توصیه می نماید كه جهت خرید و نگهداری ماهی قرمز به نكات ذیل توجه نمایند:
1.ماهی قرمز را از مراكز معتبر و تحت نظارت و كنترل شهرداری و دامپزشكی تهیه نمایند.
2. از خرید ماهی از فروشندگانی كه ماهی ها را به صورت متراكم و در محل و در شرایط نامناسب بهداشتی و زیستی (از قبیل شرایط نامناسب اكسیژنی و دمایی آب) نگهداری می نمایند، خودداری نمایند.
3. ماهی قرمز، دارای ظاهر و تحرك مناسب و شنای متعادل باشد.
4. از خرید ماهیانی كه علائم زیر را نشان بدهند، خودداری نمایند.
* باله ها به صورت تاخورده و جمع شده درآمده باشند.
* در اطراف دهان یا سطح بدن، لكه های پنبه مانند مشاهده شود.
* روی سطح بدن، زخم یا لكه های سفید متمایل به خاكستری یا قرمز مشاهده گردد و یا آنكه بدن رنگ پریده و لكه لكه شده باشد.
* لبه باله ها خورده و سائیده شده باشد.
* ماهی بی قرار بوده و بدون آنكه در یكجا قرار گیرد، پیوسته بدن خود را به اطراف بمالد.
* چشم ها به صورت یكطرفه یا دوطرفه بیرون زده باشد.
* پولك های (فلس های) ماهی ریخته شده باشد.
5. در نگهداری طولانی مدت ماهیان قرمز مثلاً در خانه و كنار سفره های هفت سین مقدار آب موردنیاز هر قطعه ماهی انگشت قد حداقل یك لیتر منظور شود. یك تا دو بار در هفته آب ماهیان را تعویض كنید و از شن و ماسه های رنگی و تیز جهت تزئین آكواریوم ها و تنگ های ماهیان استفاده ننمایید.
6. شستشوی دوره ای آكواریوم ها و ضدعفونی و گندزدایی آنها با محلول های نمك طعام (سی گرم در لیتر به مدت ده دقیقه) ، تركیبات آمونیوم 4 تایی به مقدار 1-1/0 گرم در لیتر آب به مدت 15-1 دقیقه و یا تركیبات یده به مقدار 200 میلی گرم در لیتر آب به مدت ده ثانیه (مواد برای ضدعفونی آكواریوم بوده و برای ماهی خطرناك است.)
7. استفاده از دستكش خصوصاً برای افراد حساس و دارای سوابق آلرژی
8. شستشوی كامل دست ها با آب و صابون بعد از هر بار دست زدن به آب یا ماهیان زینتی.
9. جلوگیری از دست زدن كودكان به ماهیان و آموزش بهداشت فردی به آنها و عدم دستمالی چشم، صورت و دهان بعد از كار با آكواریوم.
10. نگهداری مناسب غذاهای ماهیان آكواریومی در جاهای خنك و تاریك و خشك در ظروف كاملاً در بسته و رعایت تاریخ مصرف برای این مواد غذایی.
11. ماهی قرمز بایستی با غذاهای كم پروتئین و سرشار از كربوهیدرات تغذیه شوند و بهتر است كه غذا در سطح آب شناور بماند. استفاده از غذای آماده بهتر است. غذادهی بایستی یك یا حداكثر دو بار در روز و به اندازه ای باشد كه در مدت یك تا دو دقیقه مصرف شود.
12. رعایت دوره ای حداقل 2 هفته ای قرنطینه ای برای ماهیان جدیدالورود در یك آكواریوم جداگانه.
13. جداسازی تمامی موارد اختلال و بیماری از سایر ماهیان و طی دورة زمانی برای آنها.
14. مراجعه به دامپزشك در صورت بروز هر نوع علائم و ناراحتی در ماهیان آكواریومی
15. مراجعه به پزشك در صورت بروز هر نوع علائم و ناراحتی های پوستی
16. آب مورد استفاده بدین منظور باید بهداشتی بوده و در مورد آب های شرب شبكه آبرسانی شهری باید یا كلرزدایی گردد و یا جهت تعادل گازها و خروج كلر قبل از مصرف حداقل به مدت 48 ساعت در ظروفی دهان گشاد نگهداری و ذخیره گردد.
17. در صورت عزیمت به مسافرت و یا ترك منزل ماهیان را دراماكن محصور مجاز مشخص شده جهت این منظور رهاسازی كرده و یا آن را به اقوام خود هدیه و یا به آكواریوم دارها تحویل نمایید.
18. از قرار دادن آكواریوم ها و یا تنگ های ماهی در جلوی نور مستقیم آفتاب، كنار شومینه ها و یا داخل آشپزخانه خودداری نمایید.
توصیههای بهداشتی سازمان دامپزشكی كشور در ممنوعیت عرضه دوزیستان، خزندگان و حلزونهای آبی
1. نگهداری انواع دوزیستان، خزندگان و حلزون های آبی مخاطرات بهداشتی جدیدی را به خانواده تحمیل می نماید.
1. نگهداری انواع دوزیستان، خزندگان و حلزون های آبی مخاطرات بهداشتی جدیدی را به خانواده تحمیل می نماید.
2. برخی از انواع این جانوران از انواع بسیار مهاجم و خطرناك می باشند و اكثر بوم زیسهای طبیعی كشور را نابود می نمایند كه سرآمد آنها انواع لاكپشت های گوش قرمز و حلزون های سیبی است.
3. دوزیستان و خزندگان از مخازن بیماری سالمونلا در طبیعت اند كه نه تنها میتوانند این بیماری ها بدون علائم ظاهری به سایر انواع آبزیان آكواریومی منتقل نمایند بلكه می توانند ناقل مكانیكی به انسان نیز باشند.
اجرای طرح كنترل بهداشتی مراكز تكثیر و مزارع پرورش ماهیان قرمز و زینتی
در این طرح ضمن افزایش نظارتها بر مراكز تكثیر و پرورش ماهیان زینتی، اقدام به نمونه برداری و انجام آزمایشات ویروسی، باكتریایی، انگلی و قارچی خواهد گردید. همچنین مقرر است نسبت به افزایش نظارتها در حمل و نقل و صدور گواهی بهداشتی حمل جهت محموله های ماهیان زینتی از جمله ماهی قرمز و نیز اطلاع رسانی عمومی، اقدام گردد.
سازمان دامپزشكی كشور به عنوان متولی بهداشت و بیماری های دام و از جمله آبزیان، در جهت حفظ و صیانت از سرمایه های آبزی و ارتقای سطح بهداشتی مراكز تكثیر و پرورش آبزیان زینتی و كاهش مخاطرات ناشی از بیماری های مشترك در انسان و سلامت مصرف كنندگان در نظر دارد مشابه سالهای اخیر، اقدام به پایش و كنترل بهداشتی این مراكز نماید
سازمان دامپزشكی كشور به عنوان متولی بهداشت و بیماری های دام و از جمله آبزیان، در جهت حفظ و صیانت از سرمایه های آبزی و ارتقای سطح بهداشتی مراكز تكثیر و پرورش آبزیان زینتی و كاهش مخاطرات ناشی از بیماری های مشترك در انسان و سلامت مصرف كنندگان در نظر دارد مشابه سالهای اخیر، اقدام به پایش و كنترل بهداشتی این مراكز نماید
نظر دهید